Titel: I Flata i Torp hade ett nygift………….

Meddelare: Albert Andersson  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Ede

I Flata i Torp hade ett nygift par fått sitt första barn bortbytt, medan det var nyfött. De såg tydligt, att de fått ett annat än sitt eget. Så var det någon, som lärde dem, att de skulle försöka göra den där bytingen riktigt brydd. De ställde så an med att koka gröt i ett äggskal. Till tvare begagnade de en kornsnes. Ställde de sig på lur, och bortbytingen kom in. Då han fick se tillställningen, utropade han: "Jag har levat så länge att jag sett den här svedjan bli rödd sju gånger och åter bli nysvedja, men aldrig har jag förr sett någon koka gröt i en sådan gryta". Då visade han sig i sin rätta skepnad. - Han var en gammal, vedervärdig gubbe. Om de sedan fick igen sitt barn, vet jag ej.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VII.